Eenzaamheid herkennen

Is iemand eenzaam? Je weet het pas als je ernaar vraagt

In contact met iemand kun je een ‘niet-pluis’ gevoel krijgen. Je maakt je zorgen om iemand, maar je weet niet precies waarom. Een niet-pluis gevoel kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is met iemands lichamelijke of geestelijke gezondheid. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van eenzaamheid of beginnende dementie.

Het is daarom belangrijk om niet-pluis gevoelens serieus te nemen en ernaar te handelen. Diverse partners hebben daarom gezamenlijk een signaleringskaart ontwikkeld om eenzaamheid tegen te gaan. De signaleringskaart leert je signalen van eenzaamheid herkennen en hoe je het gesprek met iemand over eenzaamheid aan kunt gaan.

De signaleringskaart is hier te downloaden:

Je kunt de eenzaamheid van iemand niet zelf oplossen. Dat moet diegene zelf doen, maar je kunt iemand daar wel bij ondersteunen. Lukt dit niet samen? Of maak je je zorgen over je eigen gezondheid? Neem dan contact op met wijkverpleegkundige/ preventiewerker Hilda de Jongh, bereikbaar via telefoonnummer 06-30104816, wijkverpleegkundige@zorgcooperatieschaijk.nl

Deel dit bericht

Scroll naar boven