Hilda de Jongh vervangt Toos Franken als wijkverpleegkundige van Zorgcoöperatie Schaijk

SCHAIJK – Na vier jaar gewerkt te hebben als wijkverpleegkundige voor Zorgcoöperatie Schaijk zet Toos Franken uit Zeeland deze week eind punt achter haar werkzame leven. “Tijd om te beginnen aan mijn langste vakantie ooit”, zegt ze lachend. Ze draagt het stokje over aan Hilda de Jongh uit Langenboom. Zij neemt een schat aan ervaring mee en gaat per 1 januari aan de slag.

Toos kijkt tevreden terug op haar tijd als wijkverpleegkundige en preventiewerker. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van zorgcoöperaties had gehoord toen ik vier jaar geleden voor deze functie werd gevraagd”, geeft ze toe, “maar al snel werd me duidelijk dat ze heel goed werk verrichten. Het is een prachtig burgerinitiatief waar veel mensen bij betrokken zijn. Het heeft me positief verrast hoeveel Schaijkenaren iets voor elkaar willen betekenen. Met trots kan ik zeggen dat ik daar ook onderdeel van was.”

Aandacht en verbinding
In haar vier jaar als wijkverpleegkundige heeft Toos zich voor allerlei projecten ingezet. Daarbij stonden aandacht voor elkaar en verbinding altijd centraal. “Ik zorgde altijd dat de focus lag op wat iemand nog wél kan”, vertelt ze. “Vaak gaat bij of na ziekte te veel aandacht naar wat allemaal niet meer kan. Dat draaide ik dan om. Door anders te kijken, zet je iemand in z’n kracht. Deze zienswijze komt voort uit de Positieve Gezondheid.”

Mantelzorgers
Verder heeft Toos zich veel ingezet voor de Schaijkse mantelzorgers. “We hebben hen echt uit hun schulp gehaald door te zorgen voor herkenning en erkenning”, stelt ze. “Het koffiemoment voor mantelzorgers staat en vindt regelmatig plaats. Daar kan Hilda gevolg aan geven.”
Iets anders waar Toos trots op is, is de gezamenlijke bezoekgroep van de zorgcoöperatie, Zonnebloem en de parochie. “Op die manier kunnen we nog meer mensen bedienen die behoefte hebben aan een praatje”, legt ze uit. De strijd tegen eenzaamheid is sowieso iets waar Toos zich actief voor ingezet heeft. Een voorbeeld daarvan is Samen Landerd Samen Erbij, maar ook de wandelingen voor mensen met dementie en hun naasten. Of de klus- en luisterlijn die opgezet is tijdens corona. Veel mensen maken daar dankbaar gebruik van.

‘Eigen invulling’
Hoewel Toos het werk en vooral de mensen gaat missen, vindt ze het ook leuk om samen met haar man dingen te ondernemen nu ze beiden met pensioen zijn. Ze denkt dat Zorgcoöperatie Schaijk in Hilda een zeer geschikte opvolger heeft gevonden. “Het belangrijkste is dat Hilda op haar eigen manier invulling geeft aan de rol”, vindt ze. “Waar ik nooit echt aan toegekomen ben, is het verbinden van jong met oud door nauwer samen te werken met preventiewerker Tobias Jubbega. Hopelijk kan zij wel voor die verbinding zorgen.”

Nieuwe uitdaging
Hilda is verpleegkundige en werkte onder meer in ziekenhuizen en de laatste twintig jaar in de ouderenzorg. In 2019 is ze voor de liefde van het Noord-Hollandse Purmerend naar Langenboom verhuisd, op de grens met Zeeland. Van de stad naar het platteland. Nu ze gesetteld is in het Brabantse vindt Hilda het tijd voor een nieuwe uitdaging. “In deze functie komt alle ervaring die ik in het verleden heb opgedaan samen”, zegt ze. “Zo ben ik onder andere mantelzorger geweest van mijn inwonende moeder met een vorm van dementie. Ondanks dat het een intensieve periode was, heb ik toen wel het dankbare gevoel ervaren dat je krijgt als je van betekenis kunt zijn. Ik weet dus hoe zwaar het kan zijn en welke keuzes je soms moet maken.”

Goede basis
Hilda is blij dat Toos zo’n goede basis heeft gelegd waarop ze kan voortborduren. “De eerste periode ga ik vooral gebruiken om nader kennis te maken”, legt ze uit. “Ik ben al een paar keer met Toos mee geweest om verschillende activiteiten bij te wonen. Dat is sowieso iets dat ik leuk vind: ergens bij aansluiten om het te ervaren. Op korte termijn wil ik ook in gesprek met de coördinatoren van alle diensten om de verwachtingen te polsen. Ik wil mezelf ook laten zien. Gelukkig treed ik makkelijk in contact. Dat gaat me zeker helpen. Het sluit goed aan op de Brabantse gemoedelijkheid. Mensen hebben hier nog tijd voor elkaar. Dat past bij wie ik ben, dus ik heb er alle vertrouwen in en ga met veel plezier aan de slag. Ik ben graag van betekenis voor anderen.”

Hilda de Jongh neemt het telefoonnummer over van Toos Franken: 06-30104816. Zodra de maatregelen het weer toelaten, wil ze haar gezicht zoveel mogelijk laten zien.

Deel dit bericht

Scroll naar boven